Sunt indicii bursieri soluția pentru un risc moderat?

Indicii bursieri, precum FTSE 100 din Marea Britanie și S&P 500 (precum și Dow Jones Industrial Average) din Statele Unite, reprezintă o parte importantă a pieței financiare și sunt frecvent menționați în știrile de seară și în rețelele financiare majore.

Cu toate acestea, un indice bursier nu este altceva decât o statistică, o valoare care, în cazul S&P 500, de exemplu, reprezintă 500 dintre cele mai mari companii (acțiuni individuale, cum ar fi Amazon și Apple) listate în SUA.

Indicii bursieri sunt calculați folosind diferite formule, inclusiv metoda de ponderare a capitalizării de piață și metoda de ponderare după preț. De asemenea, este important să înțelegem că un indice al pieței de valori, la prețul cash, nu poate fi tranzacționat direct.

Cu toate acestea, tranzacționarea indicilor (sau tranzacționarea pe indici) poate fi realizată prin intermediul derivatelor, produse care urmăresc prețul cash subiacent. Contractele futures, de exemplu, urmăresc activele subiacente și reprezintă un acord de cumpărare/vânzare a unui activ specific la un preț prestabilit la o dată specificată în viitor.

Tranzacționarea instrumentelor financiare (piețe globale cum ar fi Forex [perechi valutare], Criptomonede, Acțiuni individuale [CFD-uri pe acțiuni], Mărfuri și Indici bursieri [CFD-uri pe indici]) prin intermediul unui furnizor CFD permite clienților să tranzacționeze contracte futures prin CFD-uri (contracte pentru diferență).

CFD-urile funcționează prin replicarea tranzacționării contractului futures de pe bursă, oferind traderilor un mod rentabil de a intra pe piețe (furnizorii CFD adaugă un spread mic ca comision).

Prețurile cash pe indicii bursieri oferite de brokerii CFD, care pot fi tranzacționate deoarece se bazează pe contracte CFD, reprezintă produsele brokerului, propriul lor indice. Astfel, veți observa că indicii CFD pe acțiuni sunt tranzacționați sub diferite denumiri, cum ar fi US 500 sau UK 100. Teoretic, furnizorii CFD iau contractul futures și ajustează prețul pentru a se asemăna cu indicele cash aflat în spate (care, după cum știm deja, nu este tranzacționabil). Acest lucru se datorează faptului că traderii mici se orientează de obicei către tranzacționarea cu CFD-uri, iar nu cu contractele futures originale.

Figura 1.A - Graficul H4 al S&P 500 furnizat de Trading View

Zonele de ofertă și cerere sunt folosite în mod regulat în comunitatea de tranzacționare pe termen scurt. La fel ca și studiile de linii de trend, ofertă și cerere intră în categoria tranzacționării bazate pe acțiunea prețului. De fapt, aceste două concepte care converg pe grafice pot evidenția o confluță deosebit de puternică.

Zonele de ofertă și cerere tind să funcționeze mai bine atunci când acestea formează puncte de decizie. De exemplu, utilizând din nou graficul H4 al S&P 500 (figura 1.B), putem observa o zonă de cerere nouă, deși relativ mică, formată înainte de a penetra nivelul maxim din 23 iulie de la 3.293,8 dolari. Acest lucru indică faptul că zona de cerere a generat destulă forță sau presiune de cumpărare pentru a înlătura structura anterioară, evidențiind puterea.

Deși articolul a folosit până acum grafice H4, care sunt folosite în mod obișnuit de către traderii de tip swing, exemplele prezentate pot fi aplicate pe ORICE interval de timp, fiind astfel potrivite pentru toate stilurile de tranzacționare, inclusiv tranzacționarea pe termen scurt. Acesta este unul dintre avantajele majore ale analizei tehnice: flexibilitatea sa.

Indicatorii tehnici

Indicatorii tehnici de tranzacționare sunt instrumente comune utilizate pentru analizarea mișcării prețurilor pe termen scurt. Printre cei mai utilizați indicatori tehnici se numără indicele de forță relativă (RSI), divergența convergență medie mobilă (MACD), benzile Bollinger și medii mobile.

Deși detalierea fiecărui indicator în detaliu depășește domeniul acestui articol, mediile mobile s-au dovedit a fi eficiente în timp și este important să le înțelegem.

Folosite în mare măsură pentru a interpreta tendințele prin atenuarea fluctuațiilor pe termen scurt, o medie mobilă reprezintă în esență o valoare care reprezintă un net al valorilor precedente. De exemplu, o medie mobilă de 50 de zile este o valoare bazată pe ultimele 50 de puncte de preț, de obicei închiderea zilnică.

Mediile mobile pot fi folosite pe orice interval de timp. Cele mai populare setări sunt 5, 10, 20, 50, 100 și 200. Perioadele evidențiate cu bold sunt folosite în mod obișnuit de către traderii pe termen scurt pentru a măsura o tendință pe termen scurt. Setările de 50 și 100 de perioade ajută la evaluarea tendinței pe termen mediu, în timp ce setarea de 200 de zile este adesea folosită de cei care urmăresc tendința pe termen lung și este o valoare-cheie pe majoritatea rețelelor financiare. Cei mai mulți jucători tehnici caută un ÎNCHIDERE deasupra/de sub media mobila pe 200 de zile pentru a indica poziția unui indice bursier: bullish (ascendent) dacă este mai sus și bearish (descendent) dacă este mai jos, așa cum se arată în figura 1.C, graficul zilnic al S&P 500.

O altă modalitate populară de utilizare a mediei mobile pe 200 de zile este prin strategiile de "Golden Cross" (încrucișarea de aur) și "Death Cross" (încrucișarea morții). Aceasta implică o medie mobilă pe 200 de zile și una pe 50 de zile. Încrucișarea mediei mobile pe 50 de zile peste cea pe 200 de zile indică o posibilă piață bullish și se numește Golden Cross. Însă, când media mobilă pe 50 de zile trece sub cea pe 200 de zile, este denumită în mod sumbru Death Cross, indicând posibilitatea unei tendințe descendente (vezi figura 1.D).

Deși medie mobilă pe 200 de zile este folosită în mare măsură de traderii pe termen lung, traderii pe termen scurt examinează frecvent poziția sa pentru a rămâne în consonanță cu trendul general.

Figura 1.D - Diagrama zilnică a S&P 500 furnizată de Trading View

La fel ca și traderii pe termen lung, traderii de zi utilizează medii mobile în mod similar, doar pe intervale de timp mai scurte.

După cum este ilustrat în figura 1.E, pe diagrama M15 a S&P 500 este aplicată o medie mobilă pe 30 de perioade. Este evident că fluctuațiile sunt mai pronunțate pe intervale de timp mai scurte. Intervalele de timp mai scurte pot deveni deosebit de agitate pentru traderii de zi în jurul mediei mobile (cadrele galbene), cu toate acestea, așa cum se poate observa în figura 1.E, există semnale sănătoase (ăgețile roșii) în care mișcarea prețului semnalizează o schimbare a tendinței pe termen scurt.

Figura 1.E - Diagrama M15 a S&P 500 furnizată de Trading View

O altă metodă populară utilizată de traderii de zi (și de cei pe termen lung) în legătură cu mediile mobile constă în utilizarea acestora ca niveluri dinamice de suport și rezistență.

Așa cum se arată în figura 1.F, pe diagrama M15 a S&P 500, acțiunea prețului se întoarce de mai multe ori de la media mobilă pe 30 de perioade (cadrele galbene).

Acest articol a abordat doar în mică măsură modurile în care un trader de zi poate se poate angaja tehnic cu indicele bursier.

Breakout trading, trend trading (trendurile se formează pe toate intervalele de timp), range trading și reversal trading sunt cele mai comune abordări de tranzacționare utilizate pentru a căuta oportunități de tranzacționare.

Breakout trading implică așteptarea ca un nivel de suport sau rezistență să fie rupt și apoi încercarea de a tranzacționa direcția de break. Acest lucru poate conduce, de asemenea, la formarea unei tendințe intraday.

Trend trading pe toate intervalele de timp este popular. Captarea unei tendințe în punctul potrivit, utilizând de exemplu o medie mobilă, poate aduce recompense incredibile.

Range trading presupune așteptarea formării unei consolidări, cu nivele definite de suport și rezistență care pot fi estompate.

Reversal trading implică localizarea punctelor de pe diagramă în care poate avea loc o inversare, cum ar fi suportul și rezistența.

Indiferent de abordarea de tranzacționare folosită pentru a tranzacționa indicii, asigurați-vă că tranzacționați cu un plan de tranzacționare definit. Acesta este format prin backtesting riguros și testare înainte pe conturi demo și conturi live mici.

Pentru cei care doresc să își aprofundeze cunoștințele și să își îmbunătățească strategiile de tranzacționare pe indici bursieri, cursurile de tranzacționare și cursurile de investiții pot oferi o bază solidă și tehnici avansate. Aceste cursuri sunt esențiale pentru a înțelege dinamica pieței de capital, a evalua oportunitățile de investiții și a dezvolta un portofoliu diversificat care să maximizeze randamentele financiare.

0
    0
    Coș
    Coșul este golCursuri disponibile