Internetul a fost una dintre cele mai revoluționare și disruptive tehnologii din istorie, creând o schimbare de paradigmă majoră. A avut un impact profund asupra modului în care consumatorii ascultă muzică, vizionează filme, cumpără și vând produse și comunică. De asemenea, a avut un impact benefic enorm asupra investițiilor, în special pentru investitorii de retail.
Disponibilitatea largă a informațiilor este, probabil, cel mai mare beneficiu pe care internetul l-a avut asupra investițiilor. Înainte de internet, cea mai bună opțiune pentru un investitor de retail era să meargă la biblioteca locală pentru a citi literatură financiară și pentru a cerceta companii și valori mobiliare precum acțiuni, obligațiuni și fonduri mutuale.
Cealaltă opțiune era să contacteze direct o companie pentru cel mai recent raport financiar, ceea ce putea fi costisitor în ceea ce privește taxa poștală pentru rapoarte financiare mari și putea dura ceva timp, deoarece investitorul ar fi trebuit să aștepte până când raportul ar fi fost tipărit și trimis de către departamentul de relații cu investitorii al firmei.
Odată cu internetul, un investitor poate găsi un raport online al unei companii de pe site-ul Comisiei de Valori Mobiliare și Bursă (SEC) imediat după ce este postat. Documentele financiare mari pot fi descărcate în câteva secunde și pot fi căutate după cuvinte cheie, subiecte sau declarații financiare specifice. Companiile au și pagini online de relații cu investitorii, unde pot fi găsite aceleași rapoarte, precum și rapoarte anuale și alte prezentări făcute investitorilor la conferințe din industrie.
Sute de site-uri mențin și compilează informații financiare pentru investitori pentru a le analiza și înțelege. În trecut, intermediarii financiari, precum brokerii și managerii de investiții, aveau un avantaj față de investitorii individuali. Acest lucru includea mai multe resurse pentru a obține rapoarte financiare mari sau a plăti pentru servicii scumpe pentru a realiza analize de securitate. În prezent, multe site-uri gratuite furnizează informații financiare, în timp ce altele percep tarife anuale nominale pentru date mai specializate.
Celălalt beneficiu principal pe care internetul l-a avut asupra investițiilor este efectul său asupra reducerii taxelor pentru investitori. În special, investitorii de retail au văzut o scădere dramatică a comisioanelor pe care le plătesc pentru a tranzacționa valori mobiliare. În zilele noastre, este foarte obișnuit să găsești un broker online care oferă aproximativ 10 dolari pentru a face o tranzacție cu acțiuni obișnuite. Înainte de disponibilitatea largă a brokerilor cu discount, brokerii cu servicii complete puteau exercita controlul asupra pieței și puteau percepe comisioane care acum par exorbitante.
Un articol din revista "Money" din 1992, chiar în momentul în care internetul abia începea să intre pe piața de consum, detalia că un broker cu servicii complete putea percepe o comision de 2,5% pentru o tranzacție cu acțiuni. Exemplul oferit era un comision de 250 de dolari pentru a tranzacționa 100 de acțiuni ale unei acțiuni care se tranzacționa la 100 de dolari pe acțiune.
Tranzacționarea în sine a beneficiat de rețele electronice care pot trimite informații de tranzacționare prin intermediul internetului. Traderii cu frecvență înaltă (HFT) sunt adesea subiectul multor controverse și sunt acuzați că contribuie la volatilitatea pieței bursiere peste medie. Cu toate acestea, acești traderi au fost și creditați pentru reducerea diferenței dintre prețurile de ofertă și cerere, care reprezintă pur și simplu diferența de cost existentă atunci când cumperi (prețul de ofertă) și vinzi (prețul de cerere) o valoare mobiliară.
În prezent, diferența este redusă la câteva cenți, dar obișnuia să fie mult mai mare și le permitea firmelor de brokeraj să ia bani din buzunarele investitorilor și să îi plaseze în propriile lor buzunare.
Un studiu academic realizat de Wharton Business School în 2000 a rezumat principalele beneficii pe care internetul le-a avut asupra investițiilor în trei factori principali.
Primul a fost transparența, sau capacitatea unei baze mult mai largi de investitori de a analiza informațiile și de a ajunge la propriile concluzii cu privire la modul de evaluare corectă a valorilor mobiliare.
De asemenea, a definit prețurile diferențiale, ceea ce vorbește despre dispariția brokerilor cu servicii complete care percepeau prețuri mari până când internetul a redus semnificativ costurile pe care industria le putea percepe pentru efectuarea tranzacțiilor financiare.
În cele din urmă, a vorbit despre dezintermediere, care se referă din nou la capacitatea investitorilor de a ocoli intermediarii tradiționali, brokerii și consilierii cu servicii complete, atât pentru informații, cât și pentru tranzacționarea valorilor mobiliare.
În ansamblu, internetul a conferit o putere considerabilă individului, iar acest lucru a avut un efect profund asupra modului în care investitorul obține informații financiare. De asemenea, a redus semnificativ costurile pentru majoritatea participanților de pe piața financiară.
Cu toate acestea, este important să fie menționate și riscurile asociate cu investițiile online. Investitorii ar trebui să fie atenți la securitatea și confidențialitatea informațiilor lor financiare și să aleagă cu grijă platformele și brokerii online.
În concluzie, internetul a revoluționat modul în care investim, oferindu-ne acces la informații financiare în timp real și reducând taxele pe care le plătim pentru a tranzacționa valori mobiliare. Cu toate acestea, trebuie să fim vigilenți și să înțelegem riscurile asociate cu investițiile online.
Pentru a maximiza beneficiile oferite de accesul la informații printr-un simplu clic, este esențial să urmezi un curs de investiții la bursă. Participarea la aceste cursuri te poate ajuta să înțelegi mai bine piața, să analizezi tendințele și să dezvolți strategii de investiții eficiente. Prin educarea continuă, poți reduce riscurile și poți lua decizii bazate pe cunoștințe, nu doar pe intuiție. Învățarea formală prin cursuri investiții la bursă oferă o bază solidă pentru a naviga cu încredere peisajul complex al investițiilor, permițându-ți să exploatezi oportunitățile de creștere pe termen lung pe care le oferă piețele financiare globale.