Investițiile implică întotdeauna un anumit grad de risc. Deși sperați la randamente ridicate, această speranță trebuie echilibrată cu posibilitatea unor randamente slabe. În general, cu cât riscul este mai mare, cu atât recompensele - sau pierderile - potențiale sunt mai mari.
Acesta este momentul în care intervine toleranța la risc, definită oficial de Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) drept "capacitatea și disponibilitatea unui investitor de a pierde o parte sau întreaga investiție în schimbul unor randamente potențial mai mari".
Indiferent dacă este vorba de bani sau de escaladarea munților, nivelul de confort al fiecăruia în ceea ce privește riscul diferă. Probabil ați văzut chestionare de investiții care vă ajută să determinați unde vă situați pe spectrul investițional, de la conservator (aviz) la agresiv (dispus să asumați riscuri substanțiale). Disponibilitatea dvs. face parte din cine sunteți și tinde să nu se schimbe, chiar și atunci când situația dvs. financiară se modifică.
Pe măsură ce luați în considerare ajustarea stilului dvs. investițional pentru a urmări randamente mai mari potențiale, întrebați-vă: "Cât de confortabil mă voi simți atunci când piețele devin volatile?"
În mod tipic, cu cât apetitul investitorului pentru risc este mai mare, cu atât este mai probabil ca el să se simtă confortabil alocând o pondere semnificativă a portofoliului său acțiunilor și investițiilor cu venit fix mai riscante, cum ar fi obligațiunile cu randament ridicat. Deși aceste investiții au un potențial mai mare de pierdere, ele au, de asemenea, potențialul de a oferi randamente mai mari decât investițiile mai conservatoare și cu risc redus, cum ar fi obligațiunile corporative de înaltă calitate, titlurile de trezorerie și certificatele de depozit.
Spre deosebire de disponibilitatea dvs. de a asuma riscuri, capacitatea dvs. de a face acest lucru se va schimba în funcție de circumstanțele dvs. financiare. În timp ce disponibilitatea este subiectivă, capacitatea financiară se bazează pe o evaluare obiectivă a mai multor factori, inclusiv:
Nevoile dvs. de lichidități (sau numerar)
Capacitatea dvs. de a asuma riscuri scade, de obicei, pe măsură ce vă apropiați de nevoile de numerar pentru un anumit obiectiv. Cu cât vă apropiați mai mult de momentul în care aveți nevoie de bani, cu atât este mai puțin logic să riscați investindu-i în acțiuni sau obligațiuni care ar putea fi la un nivel scăzut atunci când le vindeți.
Orizontul dvs. de timp
Pe de altă parte, atunci când aveți ani până când aveți nevoie de bani, capacitatea dvs. de risc crește. Cu mai mult timp pentru a trece prin suișurile și coborâșurile pieței bursiere, ați putea suporta riscuri mai mari, cum ar fi o investiție mai consistentă în acțiuni de creștere sau obligațiuni cu randament ridicat pentru a urmări potențiale randamente mai mari.
Importanța obiectivului pentru bunăstarea dvs. financiară
Atunci când importanța investiției crește, capacitatea dvs. de risc scade. Dacă finanțați îngrijirea pe termen lung sau economisiți pentru educația copiilor dvs., de exemplu, este posibil să doriți să abordați o strategie mai moderată sau chiar conservatoare pentru gestionarea activelor alocate acestor obiective, astfel încât să reduceți riscul de a nu le putea atinge.
Vedeți cum diferite abordări investiționale, de la cele mai conservatoare (100% numerar) la cele mai agresive (100% acțiuni) și grade intermediare, au performat în timp.
Dacă ați investi 100% în numerar, randamentul anual ar fi fost de 15% în cel mai bun an, 4% în medie și 0% în cel mai rău an.
Dacă ați investi 25% în acțiuni și 75% în venituri fixe, randamentul anual ar fi fost de 29% în cel mai bun an, 8% în medie și o pierdere de 14% în cel mai rău an.
Dacă ați investi 50% în acțiuni și 50% în venituri fixe, randamentul anual ar fi fost de 28% în cel mai bun an, 10% în medie și o pierdere de 16% în cel mai rău an.
Dacă ați investi 75% în acțiuni și 25% în venituri fixe, randamentul anual ar fi fost de 33% în cel mai bun an, 11% în medie și o pierdere de 27% în cel mai rău an.
Dacă ați investi 100% în acțiuni, randamentul anual ar fi fost de 37% în cel mai bun an, 13% în medie și o pierdere de 37% în cel mai rău an.
Înțelegerea disponibilității dvs. de a asuma riscuri vă poate ajuta să evitați luarea unor decizii care vă țin trezi noaptea. Cu toate acestea, bazarea doar pe sentimentele dvs. subiective ar putea duce la alegeri investiționale care nu reușesc să vă îndeplinească obiectivele, spune expertul.
Să presupunem că obiectivul dvs. este la decenii distanță. Sunteți conservator din fire și ispitiți să evitați acțiunile volatile și să rămâneți la obligațiunile și numerarul cu risc redus. Cu toate acestea, aceste investiții ar putea lăsa mult în urmă ceea ce aveți nevoie pentru a ieși la pensie, mai ales când luați în calcul inflația. În mod ideal, pentru a vă atinge obiectivele, ar trebui să urmăriți strategii de investiții care au potențialul de a depăși inflația.
Sau să presupunem că sunteți un investitor agresiv, cu un portofoliu alcătuit numai din acțiuni. "Dacă sunteți pe punctul de a ieși la pensie sau economisiți pentru o plată inițială pentru o casă în doi ani, capacitatea dvs. de risc este mult mai mică", avertizează expertul. "O scădere bruscă a pieței ar putea să vă saboteze obiectivele financiare". O pondere mai mare de obligațiuni și numerar de înaltă calitate ar putea fi mai potrivită.
Țineți minte că capacitatea dvs. de a asuma riscuri se va schimba în timp, pe măsură ce obiectivele, nevoile de numerar și/sau orizonturile de timp se modifică. Așadar, asigurați-vă că revizuiți regulat alocarea activelor, toleranța la risc și capacitatea financiară pentru fiecare dintre obiectivele dvs.
Toleranța la risc în funcție de cadrul de timp
Un clișeu des întâlnit este acela al așa-numitei "toleranțe la risc bazate pe vârstă". Este înțelepciunea convențională că un investitor mai tânăr are un orizont de timp pe termen lung în ceea ce privește necesitatea investițiilor și poate asuma mai multe riscuri. Urmând această logică, o persoană mai în vârstă are un orizont investițional pe termen scurt, mai ales odată ce acea persoană iese la pensie, și ar avea o toleranță mai mică la risc.
Capitalul de risc
Valoarea netă și capitalul de risc disponibil ar trebui să fie considerații importante atunci când determinați toleranța la risc. Valoarea netă este pur și simplu activele minus datoriile dvs. Capitalul de risc este banii disponibili pentru investiții sau tranzacționare care nu vă vor afecta stilul de viață dacă îi pierdeți.
Un investitor sau un trader cu o valoare netă ridicată își poate asuma mai multe riscuri. Cu cât procentul pe care îl reprezintă investiția sau tranzacția din valoarea netă generală este mai mic, cu atât toleranța la risc poate fi mai agresivă.
Înțelegeți obiectivele dvs. de investiții
Obiectivele dvs. de investiții trebuie, de asemenea, luate în considerare atunci când calculați cât risc puteți asuma. Dacă economisiți pentru studiile universitare ale unui copil sau pentru pensia dvs., cât de mult risc doriți să asumați cu acești bani?
Experiența în investiții
Atunci când vine vorba de determinarea toleranței dvs. la risc, nivelul dvs. de experiență în investiții trebuie, de asemenea, luat în considerare. Sunteți nou în investiții și tranzacționare? Ați făcut acest lucru de ceva timp, dar porniți într-un nou domeniu, cum ar fi vânzarea de opțiuni?
Există multe lucruri de luat în considerare atunci când determinați răspunsul la o întrebare aparent simplă: "Care este toleranța mea la risc?". Răspunsul va varia în funcție de vârsta, experiența, valoarea netă, capitalul de risc și investiția sau tranzacția reală luată în considerare. Odată ce ați analizat acest lucru, veți putea aplica aceste cunoștințe unui program echilibrat și diversificat de investiții și tranzacționare.
Împrăștierea riscului, chiar dacă este în totalitate ridicat, vă reduce expunerea generală la orice investiție sau tranzacție individuală. Cu o diversificare adecvată, probabilitatea unei pierderi totale este mult redusă. Acesta revine la conservarea capitalului.
Cunoașterea toleranței dvs. la risc depășește cu mult capacitatea de a dormi liniștit noaptea sau de a vă face griji cu privire la tranzacțiile dvs. Este un proces complex de analiză a situației dvs. financiare personale și de echilibrare a acesteia în raport cu obiectivele și țelurile dvs. În cele din urmă, cunoașterea toleranței dvs. la risc - și menținerea investițiilor care se încadrează în aceasta - ar trebui să vă prevină ruina financiară completă.